E-İMZA ‘pkcs11wrapper.dll’ HATASI VE UYAP KURULUM

Akıllı kart sistemleri çoğu insan tarafından kullanılmadığı için, bilgisayar üreticileri performans anlamında daha iyi sonuçlar elde edebilmek adına akıllı kart yazılımlarıyla bilgisayarı desteklemiyor. Sonuçta bu ve bunun benzeri hataları alabiliyorsunuz. Çözüm olarak Windows/System32 içerisinde bir ‘pkcs11wrapper.dll’ dosyası oluşturulabilir. Ama Windows 7-8 ve XP için geçerli bir sonuç doğuruyor bu işlem. Yani kesin çözüm bu diyemeyiz. Bunun yerine akıllı kartınızı edindiğiniz şirket üzerinden destek almanızı tavsiye ediyorum. Ve kurulumu eksiksiz ve tam bir şekilde yapmanızı öneriyorum. Burası önemli. Çünkü bazen akıllı kart okuyucunun kurulumunu yapıp, içindeki e-card için ayrı bir okuyucu kurulumu yapmanız gerekiyor. Ve bunu yapmadığınız takdirde aynı hatayı almaya devam etmeniz muhtemel.

e-güven üzerinden edindiğim Beyaz Token’i kurarken aynı hatayla bende karşılaştım. Bilgisayarım Windows 10 olduğu için system32 üzerinde bir pkcs11wrapper.dll dosyası oluşturmak da işe yaramadı. Baştan sona izlediğim adımları tek tek yazıyorum.

  1. JAVA KURULUMU

UYAP, java tabanlı bir yazılım olduğu için bu program olmazsa olmazınız. Hatta zaman zaman bilgisayarınızdaki JAVA uygulamasını güncellemenizde fayda var. Gayet basit bir şekilde; https://java.com/tr/download/  üzerinden kolayca kurabilirsiniz.

  1. AKILLI KART UYGULAMASI VE ÇİP OKUYUCU YAZILIM

Yukarıda belirtmiş olduğum gibi, e imzayı edinmiş olduğunuz şirketten destek alarak bu adımları uygulamanızda fayda var. Çoğu zaman sitelerinde bir yönerge ile sizi kolayca yönlendirirler. E-güven üzerinden adımlar gayet basit. Öncelikle şu linkten başlıyoruz; http://www.e-guven.com/YardimMasasi.aspx Bu link üzerinden önce sahip olduğumuz e-imzayı seçip ardından işletim sistemimizi onaylıyoruz. Ardından bize göstermiş olduğu iki yazılımı yüklüyoruz.

*Yazılımı Windows7 için göstermiş olsa bile uyumluluk ayarlarından destekleyebiliyoruz. Bunu gayet kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

  1. UYAP VE UYAP EDİTÖR KURULUMU

Sistemin altyapısını hazırladıktan sonra asıl kuracağımız programlara gelebiliriz. UYAP programını https://avukat.uyap.gov.tr/avukat/giris.jsp linkindeki ‘Yeni UYAP Uygulaması ile Giriş’e tıkladığınızda otomatik olarak indirmeye başlayacaktır. Kurulumu tamamladıktan sonra UYAP üzerinden kaydedeceğiniz dosyalarınızı görüntülemek düzenlemek ve imzalamak için UYAP EDİTÖR programını indirmeniz gerekecek. Resmi sitenin en altında bulunduğu gibi aşağıdaki linkten direkt ulaşabilirsiniz.  http://www.uyap.gov.tr/destek/uyap.zip


Yorum bırakın